Anouk staat weer volop in de belangstelling.
Op 12 oktober kwam haar eerste Nederlandstalige album uit. En die heeft een titel die past bij de eigenzinnige zangeres: Wen d’r maar aan.
Ze moet er zelf blijkbaar ook nog een beetje aan wennen. Matthijs van Nieuwkerk bracht haar tot tranen in De Wereld Draait Door toen hij een Nederlandse tekst van haar voorlas. “Ik vind dit heftig”, aldus de 43-jarige Haagse.
Begin november is Anouk weer te zien als coach in The Voice of Holland, het negende seizoen alweer van de talentenjacht.
Hoog tijd voor een blik op haar roemruchte carrière, die ondertussen al meer dan twintig jaar beslaat. Dit is Anouk Teeuwe, de grootste rockster van Nederland:
Anouk Teeuwe wordt op 8 april 1975 geboren in Den Haag. Haar jeugd is redelijk turbulent: haar vader verlaat het gezin als Anouk drie jaar oud is.
Als puber experimenteert ze met drugs, ze stopt met de mavo en loopt op haar veertiende weg van huis. Ze pendelt van tehuis naar tehuis.
"Soms kijk ik in m'n bed naar Spoorloos. Nou, dat moet je eigenlijk niet doen als je zo'n jeugd hebt gehad als ik", zegt Anouk in 2014 tegen het AD. "Ik kan me in iedere zoeker verplaatsen. Bijna alles wat ze zeggen, herken ik: je roots missen, nooit bevestiging hebben gekregen en niet weten van wie je bepaalde eigenschappen hebt."
In deze periode begint Anouk met zingen, in Haagse kroegen, op bruiloften, feesten en festivals.
"Ik woonde in een huis in Zoetermeer en een van de begeleiders kon goed gitaar spelen en die zei 'Wil je niet een keertje mee spelen?' Waarop ik zeg met mijn grote bek: 'Natuurlijk!' Dat gebeurde, in café De Pater", aldus de zangeres 1997 in een interview met Trouw.
Ze wordt achtergrondzangeres in de feestband Shotgun Wedding en treedt op op bruiloften en partijen. "Heel gezellig allemaal, maar ik had heel veel ideeën en wilde toch meer."
In 1994 wordt ze aangenomen op het Rotterdamse Conservatorium, zónder de vereiste vooropleiding. Ze kan er niet aarden en geeft er na twee jaar de brui aan.
In 1996 begint het balletje te rollen. Barry Hay van de Golden Earring ziet haar optreden op een Haags festival en biedt aan om een nummer voor haar te schrijven.
Haar eerste single is Mood Indigo, dat is geschreven en geproduceerd door Hay en Golden Earring-gitarist George Kooymans. Dat jaar tekent Anouk haar eerste platencontract.
Een jaar later, in 1997, brengt Anouk haar tweede single uit: Nobody's Wife. Het betekent de grote doorbraak van de zangeres.
Het nummer bereikt de tweede positie in de Nederlandse hitlijsten en doet het ook in Scandinavië opvallend goed.
Haar debuutalbum Together Alone gaat drie keer platina en Anouk wordt de bestverkopende artiest van het jaar. Al snel volgen nieuwe platen, zoals Urban Solitude, dat op één binnenkomt.
Anouk probeert rond de eeuwwisseling tot tweemaal toe door te breken in de VS, maar dat mislukt. Ze maakt in een dronken bui enorme ruzie met haar platenmaatschappij.
De zangeres vliegt naar New York om een contract te tekenen bij Sony Music. Maar als de Amerikanen uren te laat zijn voor een afspraak gaat Anouk door het lint.
"Ik was zo dronken. Ik zou wel wat hebben gezegd, maar het nooit op die manier hebben gedaan. Dit was gewoon zeven margarita's later", zegt ze over het incident tegen Volkskrant Magazine. "Ik had een miljoenendeal. Het zou the next big thing worden. Ik heb het verkloot."
Volgens Barry Hay heeft Anouk toen een enorme kans laten liggen. "Het was ver voor Pink en alles wat daarop lijkt. Dat hele segment - jonge ruige meisjes die schijt hebben aan alles - had ze kunnen inpikken", aldus de Golden Earring-zanger tegen HP/De Tijd.
In 2013 doet Anouk mee aan het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Malmö. Met Birds is ze de eerste Nederlandse act sinds 2004 die in de finale van de wedstrijd staat.
Ze eindigt op de negende plaats en zet daarmee het Songfestival weer op de kaart in Nederland. Bijna 6 miljoen mensen zitten aan de buis gekluisterd als Anouk haar ballad zingt.
"Er is in Nederland massaal gekeken en het leefde enorm. Dat is aan Anouk te danken", aldus toenmalig TROS-directeur Peter Kuipers. "De afgelopen jaren wilde vrijwel geen Nederlandse artiest meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Anouk heeft de weg geplaveid voor andere artiesten."
Een jaar later eindigen The Common Linnets als tweede. In 2015 doet Trijntje Oosterhuis mee met het nummer Walk along, dat geschreven is door Anouk. Trijntje strandt helaas in de halve finale.
Sinds 2015 is ze te zien als coach in The Voice of Holland. Ze zorgt meteen voor de nodige opschudding door er met gestrekt been in te vliegen.
Anouk neemt geen blad voor haar mond. Als ze een kandidaat slecht vindt, zegt ze dat gewoon. Zo geeft ze snoeihard commentaar op het optreden van de 18-jarige Melissa Meewisse.
"Je hebt mensen voor het grote podium en je hebt mensen voor op de braderie in Leuven. En sorry dat ik het zeg, maar jij kan mij niet boeien dat ik een paar uur lang ademloos naar jou kan kijken, it's just not gonna happen", zegt Anouk tegen Melissa, die daarop in tranen uitbarst.
Volgens Quote vangt Anouk 5 ton per seizoen. "Doordat ze zo’n project doet als The Voice hoeft ze een heleboel andere dingen niet te doen", legt collega-jurylid Ali B uit aan HP/De Tijd. "Ze zit liever thuis met de kids."
Anouk is moeder van zes kinderen. In oktober staat het hele gezin op de cover van Vogue Nederland.
"Toen ik twaalf was wist ik al dat ik later moeder wilde worden, een hele tafel vol kinderen. Wat ik nu doe heb ik nooit geambieerd, maar hierdoor kan ik wel zoveel kinderen opvoeden", zegt de zangeres in het interview met het lifestyleblad.
Met Remon Stotijn, beter bekend als rapper The Anonymous Mis uit de formatie Postmen, kreeg ze zonen Benjahmin Kingsley (16) en Elijah Jeremiah (14) en dochter Phoenix Ray (10).
Rapper Unorthadox is vader van van zoon Jesiah Dox (8) en zoontje Sion Jethro (4) kreeg ze met basketballer Seraino Dalgliesh.
Met haar huidige vriend, MMA-vechter Dominique Schemmekes, krijgt ze in 2016 een dochter: Jelizah Rose.
Anouk is kieskeurig als het gaat om haar bedpartners. Ze moeten humor hebben en vooral groot geschapen zijn: "21 tot 23 centimeter vanaf de stam."
"Ik wil wel pijn voelen. Je wilt af en toe goed door de kamer worden geknald, toch?" zegt ze in 2013 in de talkshow van Linda de Mol.
Om teleurstelling te voorkomen informeert ze vooraf bij haar dates naar de grootte van hun penis.
Volgens zangpedagoge Laura de Bekker is Anouk een slimme zakenvrouw. "Ze geeft weinig optredens, waardoor ze als artiest exclusief blijft."
"Het Songfestival levert haar naamsbekendheid in een groot gebied op en dat is heel handig als je net een nieuw album hebt. En dat ze coach werd bij The Voice of Holland zal haar ook geen windeieren gelegd hebben", aldus De Bekker tegen HP/De Tijd.
Anouk is eigenaar van vier bv's en een riant penthouse in Amsterdam. Haar vermogen wordt geschat op zo'n 6 miljoen euro. "Ik treed alleen op als ik geld nodig heb", zei ze ooit in het tv-programma College Tour.
Haar eerste Nederlandstalige album heet 'Wen d'r maar aan'. De plaat krijgt wisselende recensies.
"Stroperig gearrangeerde liedjes met veel strijkers en weinig tempo botsen regelmatig met de vaak wanhopige hartekreten in Anouks teksten", schrijft de Volkskrant, die twee sterren geeft.
NRC is een stuk positiever en geeft vier sterren. "Simpele spreektaal en poëtische liefdesverklaringen gaan naadloos op in teksten die vloeien, ontroeren en de luisteraar meetrekken in de gedachtewereld van een sterke vrouw die zich kwetsbaar op durft te stellen."
Bij De Wereld Draait Door breekt Anouk als presentator Matthijs van Nieuwkerk een stuk uit het nummer 'Red mij' voorleest.
"Je zingt: 'Red mij, laat me niet alleen, geloof me, mijn hart is echt niet gemaakt van steen. Ik smeek u op mijn knieën, ik smeek u.' Wie is u?", vraagt Van Nieuwkerk.
"Hetgeen wat ik niet kan vinden op dat moment. De een noemt het god, de ander noemt het iets anders. Ik vind het heftig", zegt de zangeres met gebroken stem. "Dit is een van de redenen waarom ik sommige nummers niet wil spelen, daar voel ik me niet prettig bij. Ik weet niet waarom, maar het grijpt me aan."
Ook gaat ze bij DWDD dieper in op haar faalangst. Elke keer als ze het podium op moet, staat ze stijf van de zenuwen. "Ik denk elke keer: waarom doe ik mezelf dit aan?"
"Als ik het financieel slimmer had aangepakt vanaf het begin van mijn carrière, dan had ik een groter potje opgebouwd", aldus de zangeres. "Ik heb te weinig gespeeld aan het begin en daar heb ik nu soms spijt van. Omdat ik het zo eng vind - het geeft me zo veel stress - dan had ik nu minder hoeven optreden."
Toch staat ze in het voorjaar 2019 weer in de Ziggo Dome in Amsterdam, waar ze twee concerten geeft. Daar zal ze ook enkele Nederlandstalige nummer zingen.
"Een klein blokje maar, hoor", zegt ze tegen het AD. "Dat er ook fans wegblijven, dat weet ik wel zeker, haha. Niet dat ik daar bang voor ben trouwens. Het maakt me eigenlijk niks uit. You win some, you lose some."